logo
SrpskiEnglish

Mikroelektronika juče

1975. godine Mikroelektronika (ME) je osnovana kao organizaciona jedinica Rudi Čajaveca, preduzeća čija je osnovna djelatnost bila proizvodnja elektronike u segmentu namjenske vojne industrije. U bivšoj Jugoslaviji Rudi Čajavec je bio lider u oblasti vojne industrije koja je ujedno u to vrijeme bila i osnovni izvozni proizvod SFR Jugoslavije. Od ukupne količine proizvedene elektronike u SFRJ, Rudi Čajavec je proizvodio oko 70%, dok je u tom procentu ME bila zadužena za najsofisticiranije tehnologije.


Nakon uvođenja tehnologije tankog i debelog filma, Mikroelektronika je uvela u svoj proizvodni program visoko sofisticiranu elektroniku za radarske sisteme, vojne avione, oklopna vozila, tenkove i raznu ostalu tehničku opremu.


U periodu od 1985. do 1990. godine, usavršivši se u ovoj oblasti i ostvarivši tako značajno visoku poziciju na evropskom, ali i svjetskom tržištu, ME izvozi svoj knowhow, tehnologije i proizvode na tržište Sovjetskog Saveza.


Period od 1990. do 1995. obilježile su velike turbulencija na političkoj sceni SFRJ, ali i Sovjetskog Saveza, što je pokrenulo proces tranzicije u našem regionu i dovelo do toga da se ME reorganizuje i postane komercijalno orjentisana kompanija.

Prve korake na slobodnom tržištu, ME je napravila proizvodnjom policijskih radara, a zatim prelazi i u auto industriju i industriju medicinske elektronike bazirane na istraživanjima u oblasti elektromagnetnih talasa.

Program namjenjen medicinskoj upotrebi razvijen je u saradnji sa stručnjacima Vojno-medicinskog instituta (VMA) iz Beograda i uspješno je implementiran u različitim oblastima liječenja.

U to vrijeme, naši vrhunski inženjeri sa bogatim iskustvom stečenim u oblastima vojne industrije, počeli su sa istraživanjem i razvojem proizvoda namjenjenih mjerenju i upravljanju potrošnjom električne energije.

U vrijeme kada su mnoge svjetske države počele sa prelaskom sa analognih na digitalne tehnologije, ME je ponudila na tržištu svoju prvu generaciju digitalnih brojila električne energije, koja postaju prvi pilot projekat ovog tipa u Centralnoj Evropi i naš osnovni proizvodni program sve do danas.

2001. godine ME uvodi ISO 9001:2000 standard, nakon čega se konstantno unapređuju standardi kvaliteta, kako proizvodnih procesa, tako i samih proizvoda.

2001. godine ME izvozi proizvodnu licencu za proizvode preduzeću Sitel u Srbiji, koje organizuje finalizaciju proizvoda i baždarenje u skladu sa zakonima Republike Srbije.


2003. godine Mikroelektronika
postaje privatna kompanija i mijenja ime u Mikroelektronika AD, a njen većinski vlasnik

 je Mr. Dragan Praštalo, koji je od 1989. godine vodio preduzće kao generalni direktor.


2004. godine
ME proizvodi prvu generaciju proizvoda koji su dobili CE znak, standard kvaliteta koji je uslov za ulazak proizvoda na tržište Evropske unije. Ovaj standard  od tada postaje jedan od uvijek primnjenjivanih standarda u proizvodnji sve do danas.


2004. godine  ME izvozi licencu za proizvodnju preduzeći Timi Kosova, koje organizuje finalizaciju i baždarenje proizvoda za tržište Kosova.

2010. godine, bazirano na višegodišnjem iskustvu u implementaciji, distribuciji i održavanju fiskalnih sistema, ME uvodi u svoj razvojni i proizvodni program novi proizvod – fiskalne sisteme.