logo
SrpskiEnglish

header-smartgrid

24.3.2015. Mikroelektronika i UNIDO predstavili rezultate projekta „Uštede električne energije u industriji“ u Banjaluci

unido150301

Pod pokroviteljstvom organizacije UNIDO (United Nations Industrial Development Organization) i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS, u Banjaluci je realizovan specijalni projekat čiji je cilj bio da se u proizvodnom preduzeću primjene najmodernije tehnologije, te da se u istom ostvare uštede električne energije.
Prezentacija projekta održana je 24-3-2015- godine u Vladi Republike Srpske.
Među izlagačima bili su domaćini samog događaja, kao i predstavnici svih učesnika u projektu: gospođa Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenja, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS; gospodin Mark Draeck, šef sektora za industrijski razvoj u UNIDO; mr Janez Rogelj, predstavnik ministarstva za ekonomski ravoj i tehnologije u Vladi Republike Slovenije; dr Janez Šetina, šef odsjeka Instituta za metale i tehnologije u Sloveniji; Zijad Džemić, direktor Insitituta za metrologiju BIH, mr Dragan Praštalo, generalni direktor preduzeća Mikroelektronika i Vitomir Tepić, glavni inženjer u preduzeću Banjalučla pivara.

Banjalučka pivara prvo je preduzeće u kojem je realizovan jedan ovakav projekat, a rezultati su nadmašili očekivanja.
Predviđeni plan postignut je upotrebom pametnih brojila električne energije koje proizvodi Mikroelektronika, te softvera koje takođe Mikroelektronika ima u ponudi za svoje kupce, a koji analizom podataka koje prikupljaju brojila, daju sve potrebne informacije o vrsti troškova koji nastaju u procesu potrošnje električne energije.
Direktna i planirana smanjenja troškova ostvarena su u prvih nekoliko mjeseci nakon instalacije., čime je u prvoj godini već u potpunosti pokrivena sama investicija.
Nakon toga, još uvijek se pronalaze nove mogućnosti za uštedama, a svakodnevnom analizom prikupljenih podataka Banjalučka pivara pokrenula je niz dodatnih aktivnosti sa ciljem daljeg unapređenja tehnoloških procesa.
Za svakog industrijskog potrošača, ovakva investicija značiće ne samo uštede na mjesečnim računima za električnu energiju, nego će dovesti i do očuvanja proizvodnih mašina i produžavanja njihovog vijeka trajanja.
Primjeri dodatnih koristi koje industirjski potrošači mogu ostvariti upotrebom pametnih sistema su mnogobrojni i sigurno je da investiranjem u uštede danas treba da se zajednički borimo i za očuvanje naše prirodne sredine, pored činjenice da time svako preduzeće ostvaruje dodatne prihode i svoj proizvodni proces optimizuje u svakom smislu.

 unido150301

unido150302

unido150303

unido150304

unido150305

unido150306

Vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8